Základní bramborový salát

Suroviny: 1 kilogram brambor, 2 vejce, 2 mrkve, kousek celeru, 4 kyselé okurky, 1 sklenička majonézy, 1 větší cibule, sůl, pepř, ocet
Recept: Bramobry uvaříme v osolené vodě ve slupce. Někdo je nesolí, ale po mnoha zkušenostech i ty ve slupce prostě tu sůl potřebují. Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (s tím nám mohou pomoci různá krájítka, řezátka a jiná udělátka). Oloupanou mrkev a celer nakrájíme na malinké kostičky a dáme vařit pod pokličkou. Po přilbižně deseti až patnácti minutách varu přidáme polévkovou lžíci octa a dovaříme na skus (ocet od začátku zpomalí vaření a starší mrkev nezměkne). Když už nám tuhost zeleniny vyhovuje (je to individuální, já to mám rád křupavější), přihodíme na drobno nakrájenou cibuli a po minutě všechno přecedíme. Zeleninu přidáme k uvařeným bramborám, kam ještě přidáme dvě uvařená na tvrdo a nakrájená vejce (zase nám život ulehčí spousta udělátek a krájítek) a jemně nasekané kyselé okurky. Pak ke všemu přidáme ještě majonézu, sůl, pepř a opatrně, ale přitom pečlivě celý salát promícháme. Babicovské hňácání nedoporučuju, protože jinak vznikne z celé směsi kaše. Pokud se nám zdá salát málo kyselý, můžeme přidat lžíci až dvě z dobrého okurkového láku, ale pozor, po rozložení se chuti zvýrazní. Pak se už můžeme vrhnout na dlabání a nebo bramborový salát necháme vylepšit „zráním“ do druhého dne.
Tohle byla taková banalitka. Blíží se Vánoce a prostě jsem si řekl, co takhle ořezat všechny recepty na naprosté minimum. Čili tři barvy – bílá, zelená, červená – žádné uzeniny, žádné experimenty a také žádná zakysaná smetana. Ta je paradoxním přístupem posledních let, kdy v rámci zdravosti lidé nahrazují rostlinný tuk (a ty omegy tři a šest) co jsou ve skutečnosti základem majonézy tukem živočišného původu neboli smetanou. Jogurtové bramborové saláty ani nekomentuji, věřím, že to může někomu chutnat, ale je to spíše o nesmyslné antipatii ke kvalitní majonéze, která nutí podvědomí falšovat chuťový vjem. Čirou náhodou ony superzdravé bramborové saláty bez majonézy nikdy nevyhrály jakoukoliv soutěž gurmánů (pozor, neplést s německým bramborovým salátem, to je úplně jiné jídlo).
Tento základ má jednu výhodu, podle chuti si k němu každý může přidat cokoliv 🙂 Ať už jde o hrášek nebo kukuřici či jablko a nebo i klidně uzeninu.