Křenová omáčka s masem

Suroviny: několik plátků uvařeného hovězího masa,* sklenička naloženého křenu (v sezoně tak tři vrchovaté lžíce čerstvě na drobno nastrouhaného), 4 lžíce mouky, olej, hovězí vývar – viz poznámka dole nebo v nouzi kostka, ocet, cukr, sůl, 1/4 litru smetany, máslo
Recept: Na rozpáleném přepuštěném másle nebo másle s troškou oleje si uděláme z mouky jíšku, kterou zalijeme buď horkým vývarem nebo horkou vodou. Lijeme postupně za stálého a energického míchání, aby nám pak v křenové omáčce neplavaly hnusné hrudky. Pokud jsme použili vodu, tak po rozmíchání přidáme kostku bujonu. Všechno pořádně spolu povaříme (tak patnáct minut), pak přilijeme smetanu a necháme pár minut probublávat. Následně dáme do omáčky křen (množství podle toho, co naše chuťové buňky snesou – u nakládaného je to minimálně půl skleničky, celá se druhý den výrazně rozleží, u čerstvého jsou tři lžíce zdravé minimum) a jemně doladíme její chuť cukrem, solí a octem.** Nakonec už jen dáme prohřát v křenové omáčce na plátky nakrájené maso a můžeme ji podávat. Podáváme ji s knedlíkem (i když samozřejmě fantazii se meze nekladou).
* na fotografii receptu je plátek uvařeného hovězího předního, který mi zůstal po přípravě vývaru. Ale křenová omáčka je skvělá také i s uzeným, vegetariáni i masožravci ji rádi baští jen tak s vejcem (ti první místo hovězího dají slabší zeleninový vývar) a ještě někdo jiný ji má rád s uvařeným srdcem jako například rajskou.
** vyzkoušel jsem testově balsamicový a rozhodně nemůžu říci, že by to křenové omáčce uškodilo, spíš naopak. Ale samozřejmě v tradičních receptech se používá obyčejný lihový a jím taky nikdo nic nezkazí.