Znojemská omáčka s hovězím masem

Znojemská omáčka s plátky hovězího masa, naloženou cibulkou, okurkou a houskovým knedlíkem. Je ozdobená snítkou libečku.

Suroviny

500 gramů hovězího zadního, 100 gramů anglické slaniny, 150 gramů kyselých okurek, 100 gramů cibule, naložené cibulky, olej, sůl, pepř, plnotučná hořčice

Recept

Plátky kvalitn ího hovězího masa osolíme a potřeme hořčicí. Necháme chvíli odležet. Cibuli oloupeme a následně pokrájíme na malé kostičky. Slaninu nakrájíme na kostky, libové kousky dáme stranou. Na rozpálené trošce oleje zatáhneme hovězí maso z obou stran. Dáme na chvíli vedle. Do hrnce s výpekem po hovězím přidáme čistě tučné kousky slaniny, rozpustíme a osmažíme cibuli do tamvě zlatého odstínu. Ale pečlivě vše mícháme, nesmí se nám připálit. Hovězí maso vrátíme do základu na znojemskou omáčku, podlijeme vodou a na mírném ohni dusíme do skoro měkka. Podle potřeby doléváme vodu a nebo dobrý lák z okurek, pokud nám omáčka chutná kyselejší. Když je hovězí maso téměř hotové, vmícháme lžíci plnotučné hořčice, přidáme masitou slaninu, krátce povaříme. Nakonec ještě do znojemské omáčky dáme nakrájenou kyselou okurku a naložené cibulky. Krátce spolu prohřejeme a můžeme podávat.

Ke znojemské omáčce je nejoblíbenější přílohou houskový knedlík a rýže.

tip: někdo poslední fázi, kdy se do znojemské přidávají okurky a cibulka (nebo to lze bez naložené cibulky) vynechá, a z předchozího dochucování lehce nakyslou omáčku touto zeleninou ozdobí až na talíři.