Guláš z daňka

Guláš z daňka připravovaný na kořenové zelenině a červeném víně dozdobený brusinkami. Podán s žemlovým knedlíkem a ozdobený nakrájenou mrkví a snítkou libečku.

Suroviny

marináda na naložení masa na guláš: 1/2 lahve červeného suchého vína, 1/2 celeru, 1 cibule, 2 petržele, 2 mrkve

dančí maso na guláš (např. plec), 1 mrkev, 1,5 papriky (ideálně různé barvy), 1 cibule, hrst sušených hub, 3 lžíce rajského protlaku, 1 lžička plnotučné hořčice, pálivá paprika, 4 zrnka jalovce, 4 zrnka nového koření, 3 bobkové listy, saturejka, majoránka, lžička škrobu (solamylu), sklenička červeného (stejného, jaké použijeme pro marinádu), sádlo nebo olej

Recept

Maso z daňka opláchneme, osušíme, odblaníme a jemně ze všech stran poprášíme solí. Zeleninu nachystanou na marinádu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Promícháme. Polovinu rozložíme na dno misky, položíme na ni osolené maso z daňka, přikryjeme zbylou zeleninou a zalijeme vše červeným vínem. Přikryjeme a na 24 hodin odložíme do lednice. Houby rozlámeme a namočíme do vody.

Když se pustíme do vaření guláše z daňka, tak na začátku pokrájíme naložené maso na podobně veliké kostky. Velikost určíme podle vlastních preferencí, obvykle jsou zhruba třícentimetrové. Maso zatáhneme na rozpáleném sádle nebo oleji. Přidáme drobně pokrájenou mrkev, papriku a cibuli. Zamícháme s rajským protlakem a hořčicí. Dolijeme namočené houvy i s tekutinou a přidáme červené víno. Základ guláše okořeníme troškou pálivé papriky, jalovcem, novým kořením, bobkovým listem a saturejkou. Vaříme na mírnějším plameni dokud dančí maso nezměkne. Mělo by to trvat něco málo přes hodinu. Nakonec dochutíme majoránkou a vmícháme trochu škrobu, který předtím rozmícháme ve vodě, aby se nám pokrm hezky zahustil. Dančí guláš podáváme s brusinkami a knedlíkem žemlovým nebo houskovým, případně lze i s rýží nebo dokonce bramborem či pohankou.