Jelení guláš na červeném víně

Guláš s jelení kýty připravovaný na červeném víně a podávaný s houskovým knedlíkem

Suroviny

3/4 kilogramu jeleního masa vhodného na guláš (např. kližka, krk, hrudí, kýta nebo plec), 400 gramů cibule, 2 stroužky česneku, 300 ml hovězího vývaru (v nouzi lze použít bujonovou kostku), 300 ml červeného vína, rajský protlak, vyškvařené sádlo, sůl, celý pepř, badyán, nové koření, bobkový list, mletá paprika

Recept

Jelení maso očistíme a nakrájíme na kostky. Jejich velikost záleží na vkusu každého strávníka, někdo má rád v guláši porce přímo na vidličku někomu jinému vyhovuje, když si vše ještě krájí. Menší kousky se samozřejmě vaří i dusí kratší dobu. Cibuli i česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek jemně posekáme. Otevřeme si červené víno, rajský protlak a ohřejeme hovězí vývar. Případně pokud ho připravujeme z kostky, tak ho podle návodu uvaříme.

V kastrolu rozehřejeme sádlo (do klasického receptu patří, ale samozřejmě pokud někdo má k němu odpor, může ho nahradit olejem). Osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme pokrájené jelení maso na guláš a za stálého míchání z něj vydusíme puštěnou šťávu na tuk. Přidáme rajský protlak, nasekaný česnek a přibližně minutu spolu dusíme. Nalijeme deci červeného vína, vydusíme. Odstavíme, vmícháme lžíci sladké papriky. Přidáme čtyři kuličky nového koření, dva bobkové listy, šest kuliček pepře, dvě hvězdice badyánu, vrátíme na sporák. Za stálého míchání nalijeme horký hovězí vývar, přidáme zbylé červené víno a jelení guláš uvedeme do varu. Stáhneme plamen a necháme pomalu táhnout (jen tak jemně probublávat), dokud maso nebude měkké. Po hodině varu trochu osolíme. Sůl a čerstvý pepř ještě přidáme podle chuti těsně před vypnutím sporáku. Celková doba vaření by měla být půl druhé až dvě hodiny. Jelení guláš na červeném víně podáváme s pečivem, rýží nebo třeba i knedlíkem – může být houskový i karlovarský.