Polský gzik s bramborem a sleděm

Gzik neboli tvaroh se smetanou - tradiční polské jídlo podávané s bramborem ve slupce a sleděm

Suroviny

200 gramů polotučného tvarohu, 100 ml zakysané smetany, pažitka, sůl, pepř, brambory typ A, sleď v oleji (matesy), 1 cibule (chutnější je červená)

Recept

Tvaroh pečlivě promícháme se zakysanou smetanou. Přidáme čerstvě nadrcený pepř, trochu soli a přibližně dvě polévkové lžíce jemně nasekané petrželky. Tím je tak zvaný gzik připraven. Odložíme si ho do chvíle podávání někam do chladu.

Brambory vhodné na salát (dá se použít jakékoliv, ale salátové jsou nejlepší) pečlivě vydrbeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Slijeme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nasekáme na malé kostičky. Ze sleďových filetů nebo matesů necháme okapat olej. Na talíře dáme mističky s gzikem, trochu sledě, nasekané cibulky a rozpůlené brambory ve slupce. Případně můžeme brambory naříznout na čtvrtky, rozložit, aby vznikla kytice, tvaroh s rybou vložit dovnitř a nakonec ozdobit troškou posekané cibulky. Podáváme jako studený předkrm nebo lehké letní jídlo.

info: Gzik patří mezi tradiční jídla polské kuchyně. Pochází z regionu velkopolska (okolí Poznaně) a kujavska, kde se objevil někdy kolem začátku devatenáctého století, jako klasický postní pokrm. Kromě smetany se někdy rozmíchává s jogurtem nebo mlékem, k pažitce někdo přidává i posekané ředkvičky nebo bylinky. Patří mezi klasická jednoduchá jídla, kde každá rodina má ten nějaký svůj vlastní extra postup nebo ingredienci. S neoloupaným vařeným bramborem je „nejtradičnější“, ale erteple samozřejmě můžeme před podáváním oloupat nebo tvaroh sníme jen tak s pečivem.