Polská okurková polévka se smetanou

tradiční polská okurková polévka se smetanou

Suroviny

1/2 kilogramu vepřových žebírek, 1/2 kilogramu kuřecích křídel (trupů, odřezků), 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibule, kousek celeru, 1/2 kilogramu brambor, 1/2 kilogramu rychlokvašek, 2 deci zakysané smetany, kopr, sůl, 3 bobkové listy, 2 nová koření, 5 kuliček pepře

Recept

Žebírka nasekáme na menší kousky, opláchneme, zalijeme dvěma litry vody. Uvedeme do varu, sebereme pěnu a na menším plameni vaříme přibližně čtyřicet minut. Přidáme kuřecí křídla, bobkové listy, nové koření a pepř. Vaříme další půl hodiny. Jednu mrkev, petržel, celer a cibuli oloupeme a přidáme k masu. Osolíme. Vaříme dvacet minut. Vylovíme maso. Zbylou mrkev nastrouháme, oloupané brambory nakrájíme na kostky a přidáme do polévky. Vaříme patnáct minut. Nastrouháme kvašené okurky, přidáme je do polévky a vaříme deset minut. Odebereme trochu skoro hotové okurkové polévky, rozmícháme v ní smetanu, jemně nasekaný kopr a vše přelijeme zpátky. Necháme projít varem. V mezičase obereme z kostí maso, které buď dáme zpět nebo naložíme každému na talíř a zalijeme polévkou.

info: okurková polévka se smetanou patří k nejtradičnějším polským pokrmům. Pravá se dělá z rychlokvašek, i když v nouzi je lze nahradit i obyčejnými naloženými okurkami. Ale chuťově to není úplně ono.