Pečené vepřové koleno po bavorsku

Pečené vepřové koleno po bavorsku podávané s bavorským knedlíkem.

Suroviny

3 vepřová kolena, 3 velké cibule, 3 mrkve, jeden řapík řapíkatého celeru, 1/2 celerové bulvy, větší pórek, 2 lahve černého piva, 8 zrnek nového koření, 6 bobkových listů, 6 kuliček černého pepře, lžička sladké papriky, lžička majoránky, 4 stroužky česneku, sůl

Recept

Vepřové koleno opláchneme, osušíme a pořádně do něj vetřeme sůl. Té by mělo být opravdu hodně, aby maso dobře zkřehlo. Odložíme do lednice alespoň na dvanáct hodin. Následně kolena opláchneme, zalijeme vodou, přidáme nové koření, bobkový list a pepř. Vaříme na mírném ohni přibližně půl druhé hodiny. Oloupeme dvě cibule, mrkev, celer a očistíme pórek. Zeleninu nahrubo nakrájíme a přidáme k vepřovému kolenu. Vaříme přibližně půl hodiny.

Připravíme si bavorskou pivní marinádu. Do hrnce nalijeme pivo, přidáme sladkou papriku, majoránku, kmín a utřený česnek. Promícháme. Na vepřových kolenech nařízneme kůži a vložíme je do nachystané směsi. podle potřeby dolijeme trochu vývaru z vaření tak, aby maso bylo přikryté. Odložíme na dvě hodiny. Maso přeložíme do pekáče a obložíme nahrubo nakrájenými plátky cibule. Podlijeme bavorskou pivní marinádou. Jemně všechno poprášíme majoránkou. Vložíme do trouby rozehřáté na dvě stě stupňů a pečeme tři čtvrtě hodiny až hodinu. Maso v průběhu pečení obrátíme, aby se naám hezky do křupava upeklo.

Vepřové koleno po bavorsku se tradičně podává s bavorským knedlíkem. Ale můžeme ho jíst i s naším houskovým nebo karlovarským. Také velmi dobře chutná i s čerstvým pečivem a křenem.