Vařené ovarové koleno

Vařené ovarové koleno podávané s křenem a hořčicí

Suroviny

1 vepřové koleno (na ovarové je dobrá váha přibližně 1 kilogram), kousek pórku, 2 mrkve, 1 petržel, tlustší plátek celeru, cibule, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, vývar

Recept

Vepřové koleno očistíme, opláchneme a osušíme. Vložíme je do hrnce a zalijeme vařícím vývarem tak, aby bylo překryté. Pokud nemáme domácí vývar, můžeme použít bujónovou kostku nebo v nouzi vodu. Když tekutina začne vřít, stáhneme plamen a postupně lžící odstraňujeme čistou pěnu. Když se už netvoří, přidáme tři bobkové listky, tři nová koření a pět kuliček pepře.

Oloupeme mrkev, cibuli, petržel i celer. Pórek očistíme. Zeleninu pokrájíme na menší kousky, ale nemusíme to nijak přehánět. Má ještě vylepšit chuť vařeného ovarového kolene a ne být přílohou jako v polévce. Po přibližně půl hodině vaření samotného kolínka s kořením přidáme i zeleninu. A vaříme pod pokličkou přibližně další hodinu a půl. Jediné, co si hlídáme je, aby maso bylo neustále zakryté. Podle potřeby můžeme dolít trošku vroucí vody nebo vývaru. Ovarové koleno podáváme s pečivem, hořčicí a čerstvě nastrouhaným křenem (mimo sezónu můžeme použít i ten zavařený).

info: Kolínko můžeme vybrat přední nebo zadní podle obliby. Přední jsou menší, takže se obvykle s nimi lépe pracuje a můžeme vařit například dvě najednou. Zbylý vývar nevyléváme, může to být skvělý základ pro ovarovou nebo i pro recept na nějakou jinou polévku, kterou máme rádi.