Polévka z kvašáků

Polská okurková polévka z kvašáků se zeleninou

Suroviny

250 gramů kvašáků (kyselých okurek kvašených podobně jako zelí v lehce slaném láku), 2 mrkve, 1 menší petržel, máslo, 5 brambor, vývar (můžeme použít zeleninový bujón z kostky), smetana, máslo

Recept

Petržel a mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky tak velké, jak nám vyhovují v polévce. Někdo například menší čtvrtí a má to tak rád. V hrnci si opatrně rozehřejeme máslo. Ideální je přepuštěné, ale můžeme smažit i na normálním, jen si ohlídejme, aby nám nezačalo hnědnout. Méně se přepaluje s trochou oleje. Na másle krátce osmahneme připravenou petržel a mrkev a vše zalijeme vroucím vývarem. Pokud ho nemáme, použijeme vařící vodu, do které přihodíme kostku bujónu.

Po pěti minutách přidáme nakrájené brambory. Na hrubém struhadle nastrouháme v mezičase kvašáky. A přibližně po deseti minutách je přidáme do polévky. Přilijeme i trochu láku z založených okurek (stačí zhruba půl sklenice). Vaříme dalších pět minut a v té chvíli si rozmícháme smetanu s trochou horké polévky. Pak ji přilijeme do hrnce a necháme už jen probublat. Můžeme podávat.

Info: nesolíme, lák i vývar jsou dostatečně slané. Kvašáky mohou být i velké rozbahněné, ale pak se dost špatně strouhají. Polévku můžeme ve finále ještě dochutit koprem nebo zelenou petrželkou.