Krémové kroupoto se špenátem a parmezánem

Krémové kroupoto připravované s parmezánem, špenátem a ozdobené trochou kozího sýra i lístky baby špenátu.

Suroviny

200 gramů krup, 3 deci bílého vína, 1/2-3/4 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru (pro vegetariány samozřejmě na kroupeto masový vývar nepoužijeme), 1 stroužek kvalitního česneku, 1 střední cibule, 1 hrst čerstvého špenátu, 1 lžíce másla, 1 lžíce panenského olivového oleje, lžíce strouhaného parmezánu, 2 lžíce zakysané smetany, celý pepř, sůl

Recept

Ječné kroupy namočíme několik hodin před vařením kroupota, případně je necháme přes noc. Na pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem a osmažíme na něm jemně nasekanou cibulku do zlatova. Přidáme pečlivě prolisovaný česnek a rovnou také vmícháme slité kroupy. Do základu na kroupoto přilijeme polovinu bílého vína a přibližně dvě deci vývaru a za občasného promíchání necháme vsáknout a pomalu odpařit. Dolijeme zbylé víno i vývar tak, aby byly kroupy zakryté, uvedeme do varu a všechno necháme pod pokličkou asi patnáct minut probublávat.

V mezičase nasekáme většinu špenátu na jemno, necháme si jen pár lístků stranou na ozdobu (pokud máme čerstvý, pokud máme jen mražený, tak nemusíme – ten by nic moc neozdobil :)). Odklopíme pokličku, vmícháme zakysanou smetanu smíchanou s parmezánem a posekaný špenát. Necháme na menším plameni dovařit, dokud kroupy nejsou měkké. Kroupoto s parmezánem podáváme ozdobené lístečky čerstvého špenátu, případně můžeme ho ještě zkrášlit trochou jemně nakrájeného řapíkatého celeru.