Vepřové výpečky se špenátem

Tradiční vepřové výpečky s houskovým knedlíkem a dušeným listovým špenátem.

Suroviny

1/2 kilogramu vepřového plecka (na výpečky se dá použít i třeba bůček, maso jen nesmí být extrémně libové), 1 stroužek česneku, 1 cibule, sádlo, kmín, sůl, pepř, hladká mouka

1 mražený špenát, 1 malá cibulka, 2 česneky, sádlo, smetana, sůl, pepř

Recept

Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme čerstvě nadrceným pepřem, osolíme. Cibuli posekáme na kostičky, česnek oloupeme. Na sádle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme maso, zprudka opečeme ze všech stran a vmícháme prolisovaný česnek. Přeložíme je do pekáče, podlijeme vodou a dáme přikryté do trouby rozehřáté na sto šedesát stupňů. Pečeme hodinu a půl. Teplotu zvýšíme na sto devadesát, odklopíme a přibližně dvacet minut vepřové výpečky dopékáme. Do výpeku vmícháme vodu s trochou rozšlehané hladké mouky a provaříme.

Ve chvíli, kdy vepřové výpečky odklopíme a necháváme dodělat se můžeme pustit i do špenátu. Na sádle osmahneme pokrájenou cibulku, k ní přidáme zmražený špenát a vmícháme prolisovaný česnek a smetanu na vaření. Uvedeme do varu, promícháme, přidáme trochu soli a čerstvě nadrceného pepře a krátce vše povaříme. Pro zahuštění je možné vmíchat i trošku hladké mouky, ale určitě to není nutné. Vepřové výpečky a špenát se tradičně podávají s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Zajímavou přílohou mohou být třeba i bramborové noky, někdo je jí i s vařeným či pečeným bramborem.