Kysané zelí s houbami

tradiční polské vánoční zelí se sušenými houbami

Suroviny

1/2 kilogramu kysaného zelí, 50 gramů sušených hub (ideální je směs hřibovitých), 1 cibule, malá mrkev, olej, nové koření, bobkový list, pepř, cukr

Recept

Sušené houby namočíme nějakých dvanáct hodin dopředu před chystaným vařením. Poté z nich slijeme vodu do nějaké sklenice a nakrájíme je na nudličky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Kysané zelí slijeme. Pokud máme rádi méně kyselé, ještě ho trochu propláchneme a necháme okapat. Pokud nám kyselé nevadí, necháme jak je. Trochu ho pokrájíme, aby vlákna nebyla tak dlouhá. Oloupanou mrkev nastrouháme a promícháme s kysaným zelím.

V hrnci na trošce oleje osmažíme do světle zlatova cibulku. Přidáme zelí s mrkví, nakrájené houby, dva bobkové listy, tři kuličky nového koření a půl lžičky čerstvě nadrceného pepře. Promícháme. Přidáme slitou vodu z hub, dolijeme i trochu horké vody tak, abychom měli zelí přikryté. Uvedeme do varu, stáhneme plamen a necháme mírně probublávat, každých dvacet minut pečlivě promícháme. Po hodině dochutíme podle potřeby troškou cukru a solí. Vše vaříme přibližně ještě další hodinku, dokud zelí s houbami není měkké. Podáváme jako samostatný bezmasý pokrm nebo jako přílohu.

info: samozřejmě toto jídlo můžeme udělat i z čerstvých hub, v takovém případě je nenamáčíme a krájíme rovnou a místo slité vody z namáčení použijeme obyčejnou.