Omáčka z nakládaného zeleného pepře

Suroviny

3 lžíce nakládaného zeleného pepře, 1 lžíce nálevu z pepře, 1 lžíce olivového oleje, 40 gramů másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 střední šalotka, 2 lžíce whisky nebo brandy nebo koňaku, 150 ml hovězího vývaru, 100 ml třiceti procentní smetany, sůl, mletý pepř

Recept

V menší pánvičce opatrně rozpustíme polovinu připraveného másla s rozmíchaným olivovým olejem. Když se tuk rozpálí, přidáme na drobno nasekanou šalotku a zelený pepř, který předtím trochu zmáčkneme lžící. Smažíme dokud cibulka nezačne sklovatět (nesmí hnědnout). Pánev stáhneme z ohně, přilijeme whisky (nebo brandy či koňak), jemně nakloníme k hořáku, aby se zapálil, případně zapálíme zapalovačem. Počkáme, dokud nevyhoří.

K cibulce nasypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku (mělo by stačit přibližně půl minuty). Za stálého míchání přilijeme vývar a nálev ze zeleného pepře a na menším plameni vaříme, dokud nám základ na omáčku nezhoustne. Nakonec přidáme máslo a dolijeme nachystanou smetanu (neměla by být vyndaná před chvílí z ledničky). Dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a za stálého míchání zredukujeme nadbytečnou tekutinu. Trvat by to mělo přibližně čtyři minuty.

Omáčka z nakládaného pepře se hodí k různým grilovaným a pečeným masům. Ideální je k hovězímu, ale velmi chutná je i s vepřovou kotletkou, krkovicí nebo krůtími či kuřecími prsíčky.