Karbanátky bez strouhanky

Karbanátky smažené bez strouhanky s pečenými brambory a dresingem

Suroviny

800 gramů mletého masa vhodného na karbanátky (může být klasická směs hovězího a vepřového), 2 stroužky dobrého česneku, 1 cibule, 1 malá pálivá paprička, 50 gramů sýra, 2 lžičky sladké papriky, sůl, pepř, olej

Recept

Sýr nastrouháme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na co nejjemnější kostičky (cibuli lze i nastrouhat, ale pozor na zhořknutí). Papričku také nasekáme (pokud to nechceme moc ostré, tak ji nejdříve zbavíme semínek). K nachystané zelenině přidáme maso, přisypeme mletou papriku, opepříme a osolíme. Promícháme a začneme zpracovávat, po přibližně pěti minutách přidáme nastrouhaný sýr a pokračujeme v hnětení. Vše by se mělo hezky spojit v jednu kompaktní hmotu.

Z připraveného mletého uplácáme karbanátky, které tentokrát nebudeme obalovat ve strouhance nebo v klasickém troj obalu. Rovnou je dáme na pánev s rozpáleným olejem a usmažíme z obou stran do zlatova. Karbanátky bez strouhanky můžeme také ugrilovat. Podáváme s vařeným nebo pečeným bramborem, velmi chutnou přílohou je také nějaký lehký listový nebo rajčatový salát.

info: a jaký sýr použít? Česká klasika ke všemu je samozřejmě nějaký levný eidam, ale tady výrazně jídlo vylepšíme, když budeme různě experimentovat. Kromě klasik jako například ementál nebo čedar velmi zajímavou chuť získáme, pokud použijeme například kaškaval nebo oštěpek.