Kapustové karbanátky z trouby

Kapustové karbanátky s mletým masem z trouby podávané s vařeným bramborem a hořčicí

Suroviny

300 gramů kapusty, 500 gramů méně tučného mletého masa, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 1 stroužek česneku, strouhanka, celý pepř, sůl, olej nebo sádlo na upečení kapustových karbanátků

Recept

Kapustu pečlivě omyjeme, zbavíme ošklivých listů a nakrájíme na velmi drobné kousíčky. Zalijeme vroucí vodou a necháme přibližně patnáct minut měknout pod pokličkou. Vodu pořádně slijeme a nakrájenou kapustu vymačkáme od nadměrného množství tekutiny. Cibuli oloupeme a nasekáme na co nejmenší kostky. K mletému masu přidáme připravenou kapustu i posekanou cibulku. Rozklepneme vejce. Nasypeme dvě lžíce čerstvé zelené petrželky (nebo lžíci sušené) a prolisujeme stroužek kvalitního česneku. Hmotu na kapustové karbanátky ještě opepříme čerstvě nadrceným pepřem, osolíme a pořádně propracujeme rukou nebo naběračkou, aby se nám dokonale vše promíchalo.

Ze směsi můžeme rovnou formovat stejně široké a veliké karbanátky (aby se v troubě pekly stejně rychle), které obalíme ve strouhance a vložíme do tukem vymazaného pekáče. Na vrchu je jemně postříkáme olejem, vložíme do trouby rozehřáté na přibližně sto šedesát stupňů a upečeme. Podáváme s vařeným bramborem, oblíbeným zeleninovým salátem nebo můžeme kapustové karbanátky jíst jen tak s pečivem.

tip: místo klasické trouby jsou kapustové karbanátky výborné i z takzvané horkovzdušné fritézy, kdy při přípravě použijeme ještě méně oleje při zachování stejně skvělé chuti. Z koření můžeme při přípravě experimentovat také s lžičkou sladké a troškou pálivé papriky, případně můžeme vmíchat půl lžíce majoránky.