Savojský vepřový řízek

Savojský řízek z vepřového masa

Suroviny

500 gramů vepřového masa nakrájeného na plátky (panenka, pečeně, kýta), vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, pepř, sádlo nebo olej

Recept

Nejlepší savojské řízečky jsou z vepřové panenky, ale chutné budou i z pečeně nebo kýty. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a z obou stran posypeme čerstvě nadrceným černým pepřem. Také je trochu osolíme. V misce rozšleháme větší množství vajec. Do dalších dvou dáme hladkou mouku a strouhanku.

Pánvi dáme rozehřívat dostatečné množství sádla nebo kvalitního oleje. Rovnou se pustíme do obalování. Nejdříve hladkou mouku, následně rozšlehané vejce, pak strouhanku a nakonec ještě jednou pořádnou porci rozšlehaného vajíčka. Hned je ponoříme do dobře rozpáleného tuku a usmažíme z obou stran do zlatova. Pokud nestíháme, finální namočení do vejce vždy odložíme těsně před vložení masa na pánev a řízky si jen předobalíme v trojobalu. Savojský řízek podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a nějakým zeleninovým salátem.

info: existuje několik variant tohoto receptu. Dost často se nepoužívá k finálnímu obalení celé rozšlehané vejce, ale jen jemně našlehaný bílek. Také se občas do vejce přidává troška oleje. A někdo je ochutí lehce červeným vínem. A nebo můžeme maso na začátku naložit do oblíbeného koření, česneku nebo ho marinovat v hořčici.

A jaký je původ tohoto pokrmu? Neznámý. Existuje více teorií, jedna z nich říká, že je to jedna z původních variant vídeňského řízku (který ve skutečnosti pochází z Itálie), další říká, že to byla prvorepubliková specialita hotelu či kavárny Savoy. Kdo ví…