Brněnský smažený řízek plněný šunkou a hráškem

brněnský smažený řízek plněný hráškem, vejcem a šunkou podávaný s bramborovou kaší a kyselou okurkou

Suroviny

4 tlustší plátky vepřového masa na řízek (krkovice, pečeně nebo kýta), 100 gramů šunky, 4 vejce, mrazený hrášek (cca 2 lžíce), celý pepř, sůl, máslo, olej, hladká mouka, strouhanka

Recept

Půl hodiny před přípravou brněnského řízku necháme povolit trochu mraženého hrášku. Plátky vepřového masa nařízneme tak, aby se nám v nich vytvořila kapsa (proto je potřebujeme tlustší než na normální řízek). Maso opatrně naklepeme tak, aby se nám neprotrhlo. Opepříme čerstvě nadrceným pepřem.

Na pánvi rozehřejeme máslo. Ideální je přepuštěné, případně k normálnímu přidáme trochu kvalitního oleje, aby se nepřepalovalo. Osmahneme na drobné kostičky nakrájenou šunku, a vlijeme dvě rozklepnutá vejce smíchaná s trochou soli a drceného pepře. Přidáme povolený hrášek a stále mícháme, dokud se vejce nezačnou srážet. Odstavíme z plotny a micháme do chvíle, kdy vejce netuhne. Vaječná směs s šunkou a hráškem by neměla být úplně vysušená.

Do vyříznuté kapsy budoucího brněnského řízku dáme trochu směsi a okraje buď jemně sklepneme k sobě a nebo je spojíme párátky či jehlou. Maso obalíme v klasickém trojobalu – čili nejdříve hladká mouka, následně rozšlehaná zbylá vejce (můžeme do něj přidat trochu mléka) a nakonec strouhanka. Řízečky usmažíme z obou stran do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo na lehko s nějakým salátem.

tip: Brněnské řízky nemusíme plnit do vyříznutých kapes. Někdo je také připravuje tak, že si naklepe dva tenké plátky vybraného vepřového, vaječnou náplň se šunkou a hráškem dá mezi ně a pospojuje nebo sklepne k sobě okraje. Případně rozklepe jeden plát jako tenký vídeňský řízek, naplněný přehne napolovic a spojí.