Smažené býčí žlázy v trojobalu

Býčí žlázy - koule - smažené a obalované s bramborovou kaší a okurkou

Suroviny

1 býčí žláza, sůl, pepř, strouhanka, hladká mouka, vejce, sádlo (přepuštěné máslo, olej)

Recept

Býčí žlázy opláchneme, očistíme a spaříme. Následně z nich stáhneme první blánu, znovu je spaříme a stáhneme i tu druhou. Rozřízneme je a zevnitř odstraníme všechny žilky, žlázy a kousky tuku. Mělo by nám zůstat jen čisté hezky narůžovělé maso. To následně nakrájíme na plátky přibližně půl druhého až dva centimetry tlusté. Jemně z obou stran osolíme a necháme přibližně půl hodiny pouštět vodu. Maso pak osušíme.

Dál už pokračujeme klasicky, jako bychom připravovali například kuřecí řízečky. Plátky opepříme čerstvě nadrceným pepřem. Obalíme nejdříve v hladké mouce, následně v rozšlehaném vajíčku s trochou pepře a soli a nakonec z obou stran ve strouhance. Smažíme na vepřovém sádle nebo přepuštěném másle z obou stran hezky do zlatova. Pokud nemáme, lze samozřejmě použít i slunečnicový nebo řepkový olej. Smažené býčí žlázy podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a nějakým salátem nebo kyselou okurkou.

info: dost často lze na internetu i v některých kuchařkách narazit na informaci, že se býčí žlázy musí před přípravou dlouho namáčet v mléku, aby se zbavily nežádoucího pachu. Není to vůbec nutné, pořádné opláchnutí úplně stačí a rozdíl na chuti ani vůni nijak nepoznáte.