Řízečky z panenky

Jemné a voňavé řízečky z vepřové panenky podávané s bramborovou kaší a citronem.

Suroviny

1 vepřová panenka o váze cca 400 gramů, 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce mouky, 4 lžíce strouhanky, malý stroužek česneku, dvě špetky tymiánu, dvě špetky sladké papriky, pepř, sůl, sádlo (nebo olej)

Recept

Vepřovou panenku podle potřeby odblaníme, opláchneme a osušíme. Nakrájíme na kolečka o tloušťce kolem tří centimetrů, které následně rukou rozklepeme, ale nerozbíjíme na papír, jako se to dělá u vídeňských řízků. V jednom talířku rozšleháme obě rozklepnutá vejce s tymiánem, strouhankou, rozmačkaným stroužkem česneku tak, aby se nám bílek se žloutkem spojily. V té chvíli přestaneme šlehat, aby směs zůstala hezky hustá a dobře držela obal.

Řízečky jemně poprášíme solí a následně je obalujeme v klasickém trojobalu. To znamená, že nejdříve pečlivě z obou stran do mouky, následně obalíme ve vajíčku a nakonec vše dáme do strouhanky. No a poslední etapou je smažení řízečků. Ideální z hlediska chuti a tradice je vepřové sádlo, ale pokud ho nemáme po ruce nebo nám z nějakých důvodů vadí, můžeme v klidu použít i olej. Nikdo nám ruce neutrhne. Řízečky z panenky smažíme krátce, aby zůstaly hezky šťavnaté. Měly by stačit přibližně dvě minuty z každé strany. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

tip: když už použijeme na přípravu řízečků šlechetné maso z vepřové panenky, byla by škoda šetřit na strouhance. Kupovaná je fajn, ale jde tam různý pekárenský odpad a nemá hezkou strukturu. Lepší je si udělat vlastní z rohlíků nebo housek. Je kypřejší a různé hrubší kousky udělají obal řízků zajímavější a křupavější.