Smažená hlíva v trojobalu

Smažená hlíva ústřičná obalovaná v trojobalu podávaná s vařeným bramborem a tatarkou.

Suroviny

250 gramů hlívy ústřičné, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, pepř, sůl, máslo, olej

Recept

Před vařením hlívu ústřičnou pečlivě očistíme, opláchneme a osušíme. Nožičky neboli třeň odřízneme. Nevyhazujeme je. Můžou se nám hodit například pro přípravu smaženice a nebo do polévky či omáčky. Jen smažené jsou až příliš tuhé a trochu by kazily celkový efekt. Ale proti gustu samozřejmě žádný dišputát. Takže komu nevadí, může je nechat.

V misce rozšleháme vajíčko s troškou čerstvě nadrceného pepře a špetkou soli. Do další misky si připravíme hladkou mouku a do poslední strouhanku. Někdo v trojobalu využívá místo strouhanky nadrcené kukuřičné lupínky, i s hlívou tato varianta funguje velmi dobře. No a dál postupujeme podobně, jako kdybychom chystali klasické řízky. Houbu nejdříve obalíme v hladké mouce, následně ve vajíčku a nakonec v strouhance. Pokud chceme dosáhnout křupavějšího trojobalu, po strouhance ještě jednou obalíme ve vajíčku a znova v strouhance. No a nakonec už jen smažíme v dobře rozpáleném oleji jemně ochuceném kouskem másla z obou stran do zlatova.

Smažená hlíva se může podávat s každou přílohou, kterou bychom dali třeba k řízku nebo karbanátkům. Takže velmi vhodné jsou vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát nebo salátek zeleninový. Jíst ji můžeme i s hranolky, americkými bramborami nebo krokety a někdo si ji dá prostě jen tak.