Hamburská vepřová kýta

Hamburská vepřová kýta špikovaná kyselou okurkou a uzeninou zalitá smetanovou omáčkou.

Suroviny

1 kilogram vepřové kýty, 100 gramů slaniny, 3 mrkve, kousek celeru a petržele, 4 kyselé okurky, 1 cibule, 6 kuliček pepře, 3 nová koření, 1 bobkový list, 2 deci bílého vína, 1/4 litru smetany, hladká mouka, máslo, sůl

Recept

Slaninu, dvě mrkve a kyselé okurky nakrájíme na špalíčky, kterými vepřovou kýtu prošpikujeme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme litr vody, bílé víno, jemně pokrájenou cibuli, celý pepř, nové koření, bobkový list a trochu soli. Vše dohromady svaříme. Necháme vychladnout a nalijeme na kýtu, kterou přikrytou vložíme do lednice přes noc (tradičně se hamburská vepřová kýta nakládala dokonce i dva až tři dny).

Druhého dne zbylou kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Vepřovou kýtu vyndáme z láku, osušíme a opečeme ze všech stran. Maso vyndáme, a na výpeku za stálého míchání pět minut osmažíme nakrájenou zeleninu. Vepřovou kýtu vložíme do pekáče, obložíme zeleninou, podlijeme přibližně polovinou láku a dáme dusit do trouby. Podle potřeby podléváme zbylým lákem. Hotovou hamburskou vepřovou kýtu vyndáme a nakrájíme. Do výpeku nalijeme smetanu s rozmíchanou hladkou moukou, provaříme a rozmixujeme. Plátky masa podáváme polité omáčkou s knedlíkem, noky nebo těstovinami.