Domácí sulc se zeleninou

Suroviny: 4 vepřové nožičky, balíček kuřecích jater, 500 gramů libovějšího vepřového masa (plecko), mrkev, hrášek, kyselé okurky, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet
Recept: Vepřové nožičky velmi pečlivě umyjeme a každou čtyřikrát podélně rozřízneme. Vložíme je do hrnce, přidáme několik kuliček nového koření, tři bobkové listy, trochu pepře v celku, zalijeme vodou tak, aby byly přikryté a pod pokličkou na malém ohni vaříme dvě hodiny. Pak základ na sulc trochu osolíme, odklopíme a vložíme vepřové maso. Vše vaříme tak dlouho, dokud není vepřové měkké. V dalším hrnci uvaříme v osolené vodě mrkev nakrájenou na kostičky a hrášek a ještě v jiném opláchnutá játra, které jsme také pokrájeli. Sulc přecedíme, ochutíme solí a octem, trochu čiré tekutiny nalijeme na dno nádoby či nádob (mělo by to vyjít tak na dva pekáčky), které chceme použít a odložíme je někam do chladu. Nožičky vyhodíme*, vepřové nakrájíme na kousky, okurky na malé kostičky. Když tekutina v nádobách ztuhne, naskládáme na ni podle chuti a vlastního estetického cítění zeleninu a maso (dost často se přidává i uvařené vejce, ale já ho zas až tak moc tady nemusím). Všechno zalijeme zbylým teplým, ale ne horkým „nožičkovým vývarem“ a necháme zatuhnout. Domácí sulc se zeleninou podáváme politý octem – tip. místo obyčejného ostrého liháku vyzkoušejte balsamico, má to opravdu něco do sebe.
*Někdo nožky nevyhazuje, ale obírá z nich kůži, kterou pak rozmixuje a přidá do sulcu, aby byl tužší. Masa je na nich převážně tak minimální množství, že to nemá moc smysl rozdloubávat.