Tyrolské grostle s vejcem a slaninou

Tyrolské grostle neboli gröstl se slaninou a sázenými vejci

Suroviny

500 gramů přibližně stejně velikých brambor, 150 gramů špeku (správně by měla být tyrolská slanina, ale v nouzi využijeme to, co máme, ideálně ať je masitější), 150 gramů uvařeného hovězího masa, 1 cibule, stroužek česneku, 4 vejce, máslo, kmín, sůl, celý pepř

Recept

Brambory opláchneme a uvaříme v osolené vodě ve slupce. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulku oloupeme a nasekáme na jemno. Slaninu i vařené hovězí maso pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm cibuli, pak přidáme prolisovaný česnek a rovnou po něm také slaninu s hovězím masem. Krátce všechno spolu osmahneme a přidáme pokrájené na plátky brambory, posypeme kmínem, trochou soli a čerstvě nadrceným pepřem. Tyrolské grostle restujeme chvíli do zlatova.

V mezičase na vedlejší pánvi (vhodný je například lívanečník, kde lze připravit více vajec najednou) rozehřejeme máslo a usmažíme volská oka. Čili rozklepneme vejce na pánev tak, abychom neporušili žloutek a smažíme na nepříliš silném plameni dokud nám bílek nezatuhne. Trvá to tři až čtyři minuty. Po dvou minutách můžeme na pánev se smažícími se vejci dát pokličku, aby se nám lépe srazil bílek u žloutků. Tyrolské grostle se slaninou podáváme ozdobené usmaženým vejcem. Můžeme je ozdobit posekanou petrželkou.