Uzený hovězí jazyk s povidlovou omáčkou

Uzený hovězí jazyk s houskovým knedlíkem podávaný s povidlovou omáčkou.

Suroviny

1 uzený jazyk, 1/2 cibule, švestková povidla, hladká mouka, máslo, citronová kůra, polosladké nebo sladké červené víno, sůl, celý pepř, skořice, bobkový list, nové koření

Recept

Do vody s pěti kuličkami pepře, dvěma bobkovými listy a třemi kuličkami nového koření dáme uzený jazyk a vaříme ho přibližně hodinu. Je hotový, když jde jednoduše oloupat. Oloupeme, nakrájíme na porce. Horký vývar nevyléváme, část se využije na přípravu povidlové omáčky, část můžeme použít na základ pro nějakou zajímavou uzenou polévku.

Jemně nasekanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na dvou lžících másla do zlatova. Přidáme dvě lžíce hladké mouky a připravíme si cibulovou zásmažku – jíšku. Za stálého míchání přilijeme trochu vývaru z uzeného jazyka a vmícháme tři lžíce švestkových povidel a jednu deci sladšího červeného vína. Uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme asi deset minut. Rozmixujeme, ochutnáme. Přisypeme kůru nastrouhanou z poloviny citronu (ideální je bio, neošetřený chemicky – nebo alespoň normální citron velmi pečlivě umyjeme pod vroucí vodou). Ochutíme špetkou skořice a trochou čerstvě nadrceného pepře. Do povidlové omáčky vložíme připravený uzený jazyk a společně prohřejeme ještě dalších pět minut. Podáváme s knedlíkem.

tip: místo klasické jíšky z mouky je možné povidlovou omáčku k uzenému jazyku zahustit také nastrouhaným perníkem. V takovém případě upravíme postup. Osmažíme cibuli, přidáme vývar, dvě lžíce nastrouhaného perníku, povidla, víno a dál postupujeme jak již je uvedeno výše.