Uzené maso s křenovou omáčkou

Uzené maso s houskovým knedlíkem a křenovou omáčkou

Suroviny

500 gramů uzeného vepřového (vhodné je plecko nebo krkovice), křen, hladká mouka, smetana, bobkový list, nové koření, pepř, ocet, cukr, máslo

Recept

Pokud používáme celý křen, tak si ho před vařením nastrouháme (stačí přibližně sto gramů). Dáme si vařit vodu se třemi bobkovými listy, dvěma kuličkami nového koření a čtyřmi pepře. Když začne vřít, přidáme do ní uzené maso a na menším plameni pod pokličkou necháme vařit přibližně dvacet minut. Dokud se vše vaří, připravíme si v hrnci světlou jíšku z másla a dvou až třech lžic hladké mouky.

Uzené maso vylovíme a dáme někam do tepla (například zabalené v alobalu do vyhřáté ale už vypnuté trouby). Do jíšky za neustálého míchání přilijeme vývar z vaření uzeného. Nesmí nám vzniknout hrudky. Dvacet minut povaříme. Nakonec přilijeme smetanu ke šlehání, nasypeme nachystaný křen, necháme projít varem a podle potřeby a chuti ještě doladíme trochou cukru a octem. Uzené maso nakrájíme na plátky, polijeme křenovou omáčkou a podáváme s kynutým knedlíkem.

info: křen můžeme podle sezóny použít buď čerstvý nebo naložený. Jak už bylo uvedeno, na omáčku by nám mělo stačit přibližně sto gramů čerstvého a nebo ho lze nahradit menší sklenicí čistého naloženého (150 – 200 gramů). Pozor při nákupu naloženého, dost často je „obohacen“ velkým množstvím jablek a jiných doplňkových surovin. Pro omáčku by mělo obsahovat aspoň sedmdesát procent křenu.