Hrachová kaše ze žlutého hrachu

Suroviny: 250 gramů žlutého sušeného a půleného hrachu, 2 bobkové listy, 3 nová koření, kurkuma (není nutná, já ji dávám téměř všude), cibule, kousek špeku, sůl, pepř, česnek, majoránka
Recept: Sušený půlený hrách namočíme na několik hodin (uvádí se, že to není třeba, ale je to výrazně lepší, nabobtná, kratší dobu se vaří a je obecně chutnější) s bobkovým listem a novým kořením. Pak ho dáme pod pokličkou vařit dokud není měkký. Když se blíží k tomuto stádiu, nakrájíme si na malé kostičky špek, rozpustíme na pánvi (na začátku zprudka, ale pak hodně pomalu aby se rozpouštěl, ale nepřepaloval) a na vzniklém tuku osmažíme cibulku do zlatova. Měkký hrášek osolíme, přidáme k němu česnek, čerstvě nadrcený pepř, kurkumu a majoránku a po zamíchání pár minut povaříme – množství česneku a majoránky je dost individuální, každý snese něco jiného, když vaříme hrachovou kaši poprvé, lepší je jistá opatrnost. Odebereme nadbytečnou vodu*, rozmixujeme a můžeme podávat. Je to tradiční příloha, kterou si můžeme pak vychutnat s uzeným masem, volským okem a nebo jak je vidět na fotce například s párkem.
* S tou vodou je trochu problém, rozhodně bychom ji na vaření neměli dávat příliš mnoho, více méně mělo by stačit jen zakrytí mírně nabobtnalého žlutého hrachu. Protože jinak se nám může stát, že po rozmixování nemáme hrachovou kaši ale polévku. V takovém případě není nutno zoufat a měnit jídelníček 🙂 Stačí si připravit jíšku (na oleji opražíme přibližně dvě vrchovaté lžíce mouky), kterou pak do řídké hrachové kaše vmixujeme a spolu provaříme (ve finále je dobré ochutnat a případně znovu mírně okořenit, zvlášť majoránka může dalším varem vyčichnout).