Čína z jater a zeleniny

500 gramů kuřecích jater, balíček asijské zeleniny, solamyl, sojová omáčka, pepř, kurkuma, arašidy, zázvor, česnek
Čína z drůbežích jater se zeleninou a rýží
Recept: Kuřecí játra velmi pečlivě opláchneme, nakrájíme na menší kostky a pečlivě obalíme v solamylu (čína má obecně obalování škrobem ráda :)). Jednotlivé kousky dáváme na rozpálený olej (není dobré tam hodit celý velký slepenec) a usmažíme ze všech stran do křupava. Pozor, játra jsou plná vody, takže je dobré je hodit na pánev, do obracení smažit pod pokličkou, pak na chvíli odstavit, otočit a znovu na plný oheň s poklicí. Jinak budou střílet a hlavně všude cákat olej. Po usmažení je odložíme na nějaký talířek.
Na stejném oleji, na kterém jsme dělali játra krátce osmahneme rozpůlené arašidy, přidáme k nim na půl minutky na drobné kostičky nakrájený česnek i zázvor (v nouzi se dá dát i mletý, ten přidáme při kořenění) a pak přidáme povolenou zeleninu (je to taková lenost, lze samozřejmě dělat z čerstvé a ne z pytlíku, takže základ je paprika, pak je tam trochu pórku, cibule, žampionů, zelí a mrkve – vše na nudličky nasekané). Za občasného promíchání zeleninu krátce osmažíme, pak vše podlijeme, přidáme řádně sojové omáčky, kurkumu, hodně pepře, zamícháme, dáme do číny zpátky usmažená játra (kdo má rád kostky na chroupání, může si pár nechat solo) a vše chvíli povaříme, případně na konci doladíme ještě sojovkou a kořením.
Asi to nikoho nepřekvapí, ale i tahle čína s játry a zeleninou se podává s dušenou rýží 🙂
Jestli někomu v receptu chybí sůl, tak je to záměrně, sojovka je slaná a arašidy jsem použil také solené, chuťově to stačilo a kdo chce, může si čínu pak ještě doladit na talíři. Obecně jídlo je dost dobré (dost záleží na kvalitě sojové omáčky), ale je to takový čekočíno, v Asii by se asi určitě objevilo trošku jiné složení zeleniny, například byl by tam nejpravděpodobněji bambus a jidášovo ucho. Pokud budete tuhle čínu zkoušet (stejně lze dělat nejen z vnitřností ale i z normálního kuřecího či vepřového masa), nebojte se experimentovat s kořením – dobré jsou i ostré varianty, kde se objeví ještě chilli, případně ji malinko podkápněte i vínem, aby mělamírně navinulou chuť.