Domácí bramboračka se sušenými houbami

Suroviny: 1/4 celeru, pořádná hrst sušených hříbků, 5 brambor, 4 lžíce mouky, kousek špeku nebo přepuštěné máslo (případně olej), 3 mrkve, kousek petrželky, 3 stroužky českého česneku, 1/2 cibule, pepř, sůl, majoránka, cca 4 lžíce mouky, nové koření, bobkový list
Recept: Houby namočíme přibližně dvě hodiny před vařením. Špek nakrájíme na kostičky a rozpustíme na pomalém ohni do křupava (kdo chce naprosto bezmasou bramboračku a nebo nemá špek, tuhle fázi může vypustit a prostě si rozpustí máslo či rozehřeje olej), pak ho poprášíme moukou, ze které si připravíme jíšku. Zalijeme ji za stálého míchání studenou vodou (odhadem půl druhého litru) a uvedeme do varu. Pak hodíme oloupaný celer (tu čtvrtku rozdělíme na pár větších kousků tak, abychom je pak v bramboračce poznali), jednu oloupanou mrkev, půlku cibule a kus oloupané petržele. Namočené houby pokrájíme na menší kusy a přihodíme i s vodou, kde se namáčely do polévky. Přidáme nové koření a bobkový list (po čtyřech), nadrcený pepř a sůl. Vaříme asi dvacet minut na středním ohni. Pak přihodíme nakrájenou mrkev a brambor a pod pokličkou dovaříme do skoro měkka. V poslední fázi bramboračku dochutíme vymačkaným česnekem a majoránkou. Po této chvíli už dlouho nevaříme jinak by neměla říz a vůně koření by vyprchala. Klasická domácí bramboračka se vždy podávala s chlebem, ale je možné ji dát i hospodským zvykem v chlebu 🙂 Na talíře nedáváme ani cibuli ani petržel ani celer.
Bramboračka se dá udělat i s čerstvými houbami a je také velmi dobrá, ale podle mého názoru sušené jsou výraznější tudíž i polévka lepší.