Bramboračka se sušenými houbami

Suroviny: sušené hřiby (přibližně hrneček – což je zhruba deset větších plátků), 7 brambor, 2 mrkve, 1 stroužek česneku, 1 cibule, chilli paprička, 8 pepřů, 4 nová koření, 2 bobkové listy, bylinková sůl, máslo, olej, 3 lžíce mouky
Recept: Sušené houby si namočíme aspoň hodinku před vařením. Oloupeme cibuli a osmahneme ji na másle s malým množstvím oleje (nepřepaluje se tak rychle – kdo má přepuštěné, na olej se může v klidu vybodnout). Zaprášíme všechno moukou a osmažíme ji za stálého míchání do růžova. Pak nalijeme trochu vody, pořádně rozkvedláme do hladka a dolijeme další vodu tak, abychom měli necelého půl druhého litru. Nasypeme oloupanou a nakrájenou mrkev, kus celeru oloupaný ale v celku (aby si ho nějaký chudák nespletl po nakrájení s brambory), přidáme na drobné kousky nakrájené houby a dolijeme vodu, ve které byly namočené případně šťávu z prkýnka, na kterém jsme je krájeli. Okořeníme novým kořením, celou chilli papričkou (dobré je ji držet v nějakém košíčku aby se nám nerozlétla), bobkovým listem, pepřem a osolíme bylinkovou solí. Po čtvrt hodině přisypeme brambory a všechno uvaříme do měkka. Pár minut před koncem vaření přidáme jeden utřený nebo vymačkaný stroužek česneku. No a bramboračka se sušenými hříbky (či jinými houbami, i když hřib je hřib a má výraznou vůni a chuť) je hotová.
Chybí vám v receptu něco? Asi tam nevidíte kmín ani majoránku, které jsou skoro ve všech návodech na bramboračku, ať už je s houbami nebo bez nich. Jenže mě chyběla při vaření taky a zjistil jsem to, až když všechno bylo na plotně a za oknem mráz a do obchodu se mi nechtělo 🙂 Tak jsem to zkusil bez nich a výsledek je i tak opravdu velmi dobrý – navíc majoránka se do bramboračky a taky jiných jídel dává stejně až na konci, takže si ji každý může vmíchat dodatečně ve fázi, kdy přidává česnek.