Květákové placičky se sýrem

Květákové placičky vylepšené trochou sýra podávané s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou

Suroviny

500 gramů květáku, 100 gramů čedaru (sýra cheddar), 50 gramů mozzarelly, 1 vejce, 1 stroužek česneku, strouhanka, pažitka, sůl, pepř, přepuštěné máslo (olej)

Recept

Květák opláchneme, rozdělíme na růžičky a vaříme přibližně patnáct minut v osolené vodě (vložíme rovnou do vroucí vody). Neměl by být rozvařený, pokud zůstane trochu pevnější, tak je vše v pořádku a placičky budou mnohem chutnější, než kdybychom je dělali z rozbahněné břečky. Květák slijeme a dáme na chvíli stranou, aby nám trochu vychladl. V mezičase si nastrouháme na jemném struhadlu sýr čedar a mozzarellu. Pažitku omyjeme a nasekáme. Oloupaný česnek prolisujeme.

Ještě teplý květák rozmačkáme šťouchadlem na brambory a nebo vidličkou. Přidáme k němu předem nastrouhaný sýr, přibližně sto gramů strouhanky, pažitku i česnek. Rozklepeneme vejce, směs posolíme a opepříme čerstvě nadrceným pepřem. Všechno velmi pečlivě promícháme. Pokud je hmota příliš řídká, můžeme ještě přidat trochu strouhanky, ale nepřeháníme s tím. S květákovo sýrové směsi si uděláme placičky, které následně usmažíme z obou stran na rozpáleném másle nebo oleji do zlatova. Květákové placičky podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo hranolky a tatarkou.

tip: Můžeme je udělat i trochu „hutnější“ jako karbanátky, v takovém případě ještě je na konci před smažením obalíme ze všech stran strouhankou.