Pavlišovský řízek aneb pavlišovák

Pavlišovský řízek zvaný též pavlišovák nebo pavlišák - je to vepřový řízek podávaný s kysaným zelím a knedlíkem.

Suroviny

4 plátky vepřového masa na řízky (kýta, krkovice, plecko), vejce, hladká mouka, strouhanka, 1 střední cibule, 1 střední brambora, 500 gramů kysaného zelí, sádlo (olej), sůl, pepř, špek (máslo, vepřový výpek), knedlík

Recepty

Plátky vepřového masa (výběr druhu záleží na chuti, jaké máme nejraději) jemně naklepeme. Osolíme a opepříme z obou stran. Cibulku oloupeme a nasekáme na jemné kostičky. Z kysaného zelí slijeme šťávu do skleničky. Zelí trochu pokrájíme. Pokud ho nemáme rádi moc kyselé, tak ho ještě propláchneme. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Špek nakrájíme na kostičky.

Na rozpáleném sádle osmahneme cibuli do zlatova. Přidáme kysané zelí zamícháme a podlejeme. Pokud máme rádi zelí kyselejší, podlijeme slitou šťávou a doplníme trochou vody. Pokud ne, podlijeme pouze vodou. Vmícháme nastrouhanou bramboru a podusíme pod pokličkou, aby trochu zkřehlo.

Z osoleného a opepřeného masa připravíme řízky v klasickém trojobalu. Nejdříve je ze všech stran obalíme v hladké mouce, následně v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme na sádle ze všech stran do zlatova. V průběhu smažení ohřejeme knedlíky (klasický pavlišovský řízek je s houskovým, ale někdo ho také podává s bramborovým) a rozpustíme nakrájený špek (nebo máslo případně ohřejeme vepřový výpek). No a pavlišovák můžeme servírovat – na talíř dáme řízky, dušené zelí, knedlíky a vše polijeme rozpuštěným špekem nebo máslem případně vepřovým výpekem.

info: Pavlišovský řízek někomu může připadat jako hodně divoká kombinace, kterou vymyslel nějaký znuděný experimentátor snažící se nějakou lacinou senzací šokovat moderní znuděnou veřejnost. Není tomu tak. Jedná se o tradiční jídlo pocházející z okolí Náchoda (občas je známý také pod názvem Úpický řízek), kde na něj běžně narazíte v místních restauracích. Jak přesně vznikl nevíme. Podle jedné teorie ho vyhládlým sedlákům naservírovala hospodyně, které prostě od předchozího vaření zůstaly knedlíky se zelím a k nim rychle usmažila řízky. Podle další se jednalo o vynález hostinského Kaválka z malebné vesničky Pavlišov. Ať je tomu tak, či onak, místní si jídlo velmi zamilovali a chutná i návštěvníkům regionu.