Záhorácký závitek se zelím

Záhorácký závitek plněný kysaným zelím podávaný se šťouchaným bramborem.

Suroviny

4 plátky krkovice nebo kotlety s kostí, 400 gramů kysaného zelí, 200 gramů slaniny nebo uzeného boku, 2 cibule, česnek, sladká paprika, sůl, celý pepř, kmín, sádlo (olej)

Recept

Maso opláchneme, osušíme a rozklepeme, aby zvětšilo svůj objem. Slaninu nebo uzený bok rozkrájíme na plátky. Cibuli nasekáme na jemné kostičky. Česnek oloupeme a utřeme s troškou soli. Ze zelí slijeme nadbytečnou tekutinu do skleničky. Každý kousek masa potřeme připraveným česnekem, položíme na něj několik plátků slaniny, všechno posypeme troškou sladké papriky a čerstvě nadrceného pepře. Nakonec dáme trochu kysaného zelí. Plátky přeložíme na půl a spíchneme jehlou, případně je můžeme zavázat nití.

Na sádle (nebo v nouzi můžeme použít i olej, i když sádlo se na záhorácké závitky používá tradičně od nepaměti) zesklovatíme cibulku a krátce osmahneme vepřové ze všech stran, aby se nám zatáhlo. Do pekáčku přendáme osmahlou cibulku, na ni rozložíme zbylé kysané zelí a na zelné lůžko dáme zatáhnuté závitky. Dáme je k sobě. Jemně osolíme a trochu posypeme kmínem. Podlijeme šťávou ze zelí. Přiklopíme a dusíme v troubě přibližně hodinu. Na konec sundáme pokličku a záhorácké závitky dopékáme další půl hodiny. Podáváme s vařeným bramborem, šťouchanými brambory nebo bramborovým knedlíkem, které polijeme šťávou vzniklou při pečení.