Smažená brokolice v trojobalu

Smažené růžičky brokolice obalené v klasickém trojobalu podávané s vařenými brambory a tatarkou

Suroviny

1 brokolice, vejce, mléko, hladká mouka, strouhanka, olej, sůl, pepř

Recept

Hezkou brokolici bez oschlých kousků pořádně omyjeme a rozebereme na růžičky. Hlavní lodyhu nevyužijeme, ale můžeme si ji nechat v mrazáku například do polévky. Do misky rozklepneme vajíčko. Rozšleháme je s trochou soli a čerstvě nadrceného pepře. Čerstvě nadrcený nebo umletý dá mnohem více chuti i vůně jídlu než kdybychom používali přímo kupovaný mletý. Do další mističky nachystáme hladkou mouku a do poslední strouhanku. Plech nebo pekáč vyložíme pečícím papírem.

Připravené růžičky brokolice postupně obalujeme v klasickém trojobalu. Takže nejdřív je pořádně obalíme v hladké mouce, následně řádně vymáčíme ve vajíčku s mlékem a nakonec vytvoříme krustičku ze strouhanky. Někdo má rád více křupavého „obalu“ a do mléka a strouhanky namáčí brokolici dvakrát. Nakonec už jen obalené kousky zeleniny rozložíme na pečící papír, posprejujeme rostlinným olejem a vložíme do trouby rozehřáté na sto osmdesát stupňů. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo pokud hodláme hřešit, tak třeba i s hranolky či americkými bramborami. Tradičně se k smažené brokolici podává i tatarka, podobně jako ke květáku.

info: Smaženou brokolici také můžeme, ale nemusíme, před přípravou povařit. Nemělo by to ale moc dlouho trvat, aby se nám pak nerozpadala. Smažit ji můžeme samozřejmě i na pánvi, nebo v horkovzdušné či klasické fritéze.