Klasický kančí guláš se šípkovou omáčkou

Kančí guláš se šípkovou omáčkou podávaný s karlovarským knedlíkem

Suroviny

na guláš: 3/4 kilogramu kančího masa na guláš (kýta, plecko), 100 gramů celeru, 100 gramů, mrkve, 50 gramů petržele, 100 gramů cibule, bobkový list, nové koření, jalovec, pepř, sůl, sádlo (olej)

na šípkovou omáčku: 150 gramů šípkové marmelády, 2 deci červeného vína, 50 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, 100 gramů strouhaného perníku, nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu, hřebíček, sůl, cukr

Recept

Očištěné kančí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky na guláš. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Kořenovou zeleninu pokrájíme. Na rozpáleném sádle (případně lze použít i olej) osmahneme cibulku do zlatova. Přidáme kančí a zprudka ho ze všech stran opečeme, aby se nám zatáhlo. Osolíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem, přidáme připravenou kořenovou zeleninu, čtyři bobkové listy, šest kuliček nového koření a šest kuliček jalovce. Podlijeme vodou dusíme, dokud kančí není měkké – podle stáří divočáka to trvá od hodiny a půl až do tří hodin.

Ke konci vaření guláše si postupně začneme chystat šípkovou omáčku. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, rozmícháme s červeným vínem, přidáme marmeládu, nastrouhanou kůru, čtyři hřebíčky, perník a citronovou šťávu. Osolíme. Deset patnáct minut vše povaříme. Na konci vaření ochutnáme a podle potřeby či osobních preferencí doladíme trochou soli a pepře. Omáčku přecedíme. Kančí podáváme se šípkovou a knedlíkem – nejtradičnější je u tohoto jídla karlovarský, ale můžeme si dát klidně i houskový.