Vepřový pivní guláš

Pivní guláš z vepřového masa podávaný se špeclemi

Suroviny

1 kilogram vepřového masa na guláš (plecko nebo pokud někdo nesnese ani kus tuku tak může být i kýta), 3 cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 litru piva, majoránka, sladká paprika, pálivá paprika, nové koření, bobkový list, pepř, kmín, rajský protlak, mouka, sůl, sádlo (ale pivní guláš můžeme připravit i na oleji)

Recept

Vepřové maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky na guláš. Ty obalíme nebo poprášíme ze všech stran moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Stroužky česneku prolisujeme. Rozpálíme si vepřové sádlo. Lze ho nahradit olejem, ale vepřový guláš podlévaný pivem se tradičně dělá na sádle. Do rozpáleného tuku dáme pokrájenou cibulku a za průběžného míchání ji osmažíme tak, aby postupně začala přecházet do zlatova, ale ještě nemůže být příliš tmavá. Přidáme vepřové kostky a zprudka je ze všech stran osmahneme.

Vmícháme předem připravený česnek, vrchovatou lžíci sladké papriky a půl lžičky papriky pálivé, necháme za stálého míchání rozvonět. Můžeme pro tento účel na chvíli i stáhnout plamen, aby nám paprika s česnekem nezhořkla. Zalijeme pivem. Přidáme tři kuličky nového koření, čtyři bobkové listy, půl lžičky drceného kmínu a vmícháme lžíci rajského protlaku. Osolíme, opepříme několika kuličkami čerstvě nadrceného pepře. Pořádně rozmícháme, uvedeme do varu, stáhneme na malý plamen, aby nám pivní guláš jen tak probublával, a pod pokličkou vaříme přibližně hodinu a půl. Občas zkontrolujeme a pořádně promícháme, aby se nám gulášek nepřichytával. Pokud by v průběhu vaření začal příliš houstnout, podlijeme ho ještě trochou piva.

Pivní guláš podáváme s houskovým knedlíkem, jen tak v misce s chlebem, nebo ve vydlabaném chlebu nebo třeba s haluškami či špeclemi. Můžeme ho také ozdobit mladou cibulkou nakrájenou na kolečka.