Ruský masový boršč

Pravý ruský masový boršč z červené řepy se zakysanou smetanou

Suroviny

500 gramů vepřového masa s kostí (například žebírka), 200 gramů suché fazole, 300 gramů červené řepy (1 větší), 1/2 malé hlávky zelí, 4 brambory, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, 100 gramů rajského protlaku, 200 ml zakysané smetany, sůl, pepř, cukr, ocet, olej, kopr

Recept

Fazoli namočíme den do předu před vařením ruského boršče. Druhý den vepřové maso zalijeme vodou, uvedeme do varu, posbíráme pěnu a necháme přibližně dvě hodiny jemně táhnout (nesmí se prudce vařit, jen občas pustit bublinu). Souběžně uvaříme v dalším hrnci fazoli do měkka. Po dvou hodinách maso osolíme a vaříme ještě tři čtvrtě hodiny. Vepřové vytáhneme a pokrájíme na kostky. Vývar bude základem pro další přípravu boršče. Fazoli slijeme.

Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Podusíme na oleji do měkka. Oškrábanou mrkev nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupané brambory pokrájíme na kostky, bílé zelí nakrouháme. Na pánvi na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a podusíme asi dvě minuty. Následně vmícháme polovinu smetany a rajský protlak. Dusíme spolu další tři minuty.

Zalijeme předem připraveným vepřovým vývarem. Přidáme pokrájený brambor a vaříme asi dvacet minut. Vmícháme připravenou červenou řepu, maso i fazole. Osolíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem, přilijeme půl lžíce octa. Vaříme dalších pět minut a následně ruský boršč ochutnáme. Podle potřeby ještě doladíme cukrem, octem nebo solí. Necháme už jen probublat a můžeme ho podávat. Tradičně se ruský boršč zdobí na talíři ještě lžící smetany a posype jemně posekaným koprem.