Řízek z mletého vepřového masa

Smažený řízek z mletého vepřového masa obalený v trojobalu podávaný s vařeným bramborem a kyselou okurkou

Suroviny

500 gramů mletého vepřového masa, 1 menší houska, mléko, 1 cibule, 2 vejce, 2 stroužky česneku, hladká mouka, strouhanka sůl, peř, olej nebo sádlo

Recept

Housku zalijeme mlékem a necháme namočenou přibližně patnáct minut. Cibuli oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na velmi jemné kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do větší misky dáme mleté vepřové maso, rozklepneme jedno vejce, přidáme prolisovaný česnek a cibuli. Opepříme větší špetkou soli a přidáme pět čerstvě nadrcených kuliček pepře nebo půl lžičky mletého.

Promícháme a začneme velmi pečlivě zpracovávat. Během zpracování přidáváme po trošce hodně studenou vodu a s mletým masem pracujeme tak dlouho tak, až vodu vstřebá a nebude se nám moc lepit ke dlaním. Čím déle ho zpracováváme, tím budou řízky z mletého jemnější a chutnější.

Nakonec si z nich uděláme placky o velikosti a tvaru řízků. Ty nejdříve obalíme v hladké mouce, následně v druhém rozšlehaném vajíčku a nakonec ze všech stran ve strouhance. Smažíme z obou stran do zlatova v rozpáleném oleji nebo sádle. Řízek z mletého vepřového masa se tradičně podává s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší politou troškou másla a kyselou okurkou.