Kočičí tanec čili kroupy s čočkou

Kočičí tanec je skvělá staročeská příloha nebo samostatné jídlo - připravuje se z krup a vařené čočky

Suroviny

250 gramů zelené čočky, 250 gramů krup, 100 gramů masitější slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 nová koření, 4 bobkové listy, majoránka, celý pepř, sůl, sádlo nebo olej

Recept

Před tím, než se pustíme do přípravy kočičího tance, musíme si nejdříve uvařit čočku a kroupy. Kroupy před vařením namočíme (můžeme i přes noc), u čočky to není nutné, ta hezky změkne během varu a netrvá to příliš dlouho. Oboje vaříme samostatně s dvěma kuličkami nového koření a dvěma bobkovými listy. Po uvaření do měkka slijeme.

Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kousky. Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém zesklovatíme cibulku. Přidáme slaninu a krátce ji opékáme (místo slaniny se dá také použít nějaké uzené maso). Na pánev dosypeme uvařené kroupy a čočku, prolisovaný česnek, promícháme s majoránkou, osolíme a opepříme čerstvě nadrceným pepřem. Pořádně promícháme, krátce prohřejeme a můžeme podávat. Případně lze kočičí tanec z krup a čočky po promíchání s česnekem, majoránkou, slaninou a opečenou cibulkou dát zapéci. Můžeme jíst samostatně nebo podávat jako přílohu.

Info: Kočičí tanec je jméno několika různých jídel. Ta mediálně nejznámější verze, kterou miloval Jaroslav Hašek není z čočky a krup, ale z opečených brambor s uzeninou, pivem, cibulí a vejci.