Kulajda ze sušených hub

Voňavá kulajda připravovaná ze sušených hub, podávaná se ztraceným vejcem

Suroviny

cca 2 litry vývaru (tradiční jsou masové, ale vegetariáni samozřejmě mohou použít zeleninový), 75 gramů sušených hub (nejchutnější je kulajda z hřibovitých, ale můžeme použít i směs různých hub), 300 gramů brambor, 50 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, 2 deci zakysané smetany, kmín, bobkový list, cukr, ocet, sůl, cibule, olej/sádlo, vejce, kopr

Recept

Na přípravu kulajdy ze sušených hub potřebujeme nějakou časovou rezervu. Houby nalámeme a zalijeme vodou, odložíme minimálně na hodinu a ideálně alespoň na tři. Očistíme brambory, nakrájíme a v osolené a okmínované vodě uvaříme do měkka. Cibulku nasekáme na kostičky a osmažíme na sádle nebo oleji. Osmaženou cibuli zalijeme vařícím vývarem, přidáme namočené sušené houby i s vodou, ve které jsme je namáčeli. Uvedeme do varu, dáme dva bobkové listy, půl lžičky kmínu a vaříme přibližně dvacet minut.

V mezičase z lednice vyndáme zakysanou smetanu. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Tu postupně vmícháváme do vývaru s houbami, dokud kulajda nezíská hezkou hladkou konzistenci. Vaříme dalších dvacet minut. Vložíme brambory, vmícháme zakysanou smetanu. Necháme přejít varem, ochutnáme, podle potřeby doladíme cukrem, octem i solí. Kulajda ze sušených hub je hotova. Tradičně se podává ještě se ztracenými vejci a posypaná nasekaným čerstvým koprem – kdo ho má rád, může ve stejné chvíli, kdy přilévá smetanu dát i trochu do polévky, aby přešel varem.

Ztracená vejce do kulajdy připravíme velmi jednoduše. V kastrůlku uvedeme do varu vodu se třemi lžícemi octa. Stáhneme oheň, aby voda nebublala a jen vypouštěla bublinky. Vajíčko opatrně vyklepneme do naběračky. V kastrůlku uděláme pomocí lžíce vír a necháme do něj sklouznout vajíčko. Povaříme necelé tři minuty. Pokud to někomu připadá moc složité, tak ztracené vejce může v kulajdě nahradit vajíčkem uvařeným na tvrdo :).