Krkonošská kulajda

Pravá kulajda z Krkonoš s vajíčkem

Suroviny

houby, ideální jsou různé sezónní aromatičtější (žampiony se moc na kulajdu nehodí), brambory, máslo, hladká mouka, kopr, sůl, pepř, kmín, vejce, smetana

Recept

Houby pokrájíme. Pokud máme jen sušené, necháme je namočené přes noc a pak nakrájíme. Vodu, ve které se namáčely nevyléváme. Přidáme je potom při vaření k polévce. Na lžíci másla si uděláme světlou jíšku, za stálého míchání ji zalijeme vodou. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky, trochu kmínu, pepř, špetku solí a připravené houby. Vše vaříme do změknutí erteplí přibližně dvacet až třicet minut. Na konci ještě ke krkonošské kulajdě přidáme, čerstvě nasekaný kopr (v nouzi trochu sterilovaného) a smetanu rozmíchanou v troše horké polévky. Vše necháme přejít varem. Podáváme s vařeným nebo zastřeným vejcem.

Tip: místo sladké smetany můžeme v kulajdě vyzkoušet i zaskysanou. Někdo ji také dokyseluje na talíři trochou octa a v Krkonoších a Podkrkonoší se na konci vaření přidává trochu podmáslí. Kopr určitě nedáváme na začátku, abychom nepřišli o aroma.