Červený boršč – polévka i nápoj

Suroviny: 1,5 litru slepičího nebo kuřecího vývaru (v nouzi vždy pomůže kostka, v tomhle případě tři), 6 malých nebo 3 velké červené řepy, 1 mrkev, 1/3 petržele, kousek (1/4 malého) celeru, citron, pepř, sůl, cukr, majoránka
polský červený boršč jako nápoj ve skleničce
Recept: Tento červený boršč – oblíbený například v Polsku – je další polévka z cyklu jak vařit jednoduše, chutně a tvářit se přitom, že jsme strašně moderní a zdraví. Červená řepa, dřívější noční můra ze školní jídelny a krmivo pro dobytek, je přece neprostý king zdravé výživy posledních let. Řepy pořádně vydrbeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kousky. Celer, mrkev a petržel oloupeme. Vývar uvedeme do varu (pokud nám nezůstal, tak hodíme tři kostky – pokud jsou na půl litru – do vařící vody a pár minut povaříme) a vložíme do něj zeleninu a vaříme ji do měkka. Před koncem varu okořeníme polévku řádně majoránkou a podle chuti opepříme. Pak vše přecedíme a čirou tekutinu bez varu mírně okyselíme citronovou šťávou – polévka by měla být lehce navinulá – a nakonec ji podle chuti osolíme a osladíme. Hotovo i když chutnější je až druhý den.
Dá se jíst jako polévka například s plněnými těstovinami a nebo ještě vhodnější je jako nápoj k popíjení různých smažených jídel. A ráno po prohýřené noci nás staví na nohy podobně jako slavná česnečka. Dobrou chuť.
Vegetariáni a jiné pochybné neduživé existence mohou udělat základ z vývaru zeleninového, ale dle mého skromného názoru to není úplně ono.