Losos pečený v troubě

Losos upečený v troubě na másle, podaný s bramborem a hlívou

Suroviny

500 gramů filetů z lososa, 100 gramů másla, 1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 zarovnaná lžíce nasekané petrželky, 1 stroužek česneku, špetka curry, špetka zázvoru, 1 lžička provensálských bylin, 1/2 lžičky rozmarýnu, citron, celý pepř, sůl

Recept

Lososa opláchneme a osušíme. Pekáček vymažeme polovinou másla a rybu do něj položíme kůží dolů. Česnek prolisujeme a potřeme jím lososa. Rybu osolíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem a poprášíme curry, zázvorem a provensálskými bylinkami. Pokapeme citronem a posypeme petrželkou a polovinou připraveného kopru. Odložíme do chladu alespoň na hodinu.

Troubu rozehřejeme na sto padesát stupňů. Na lososa rozložíme pokrájený zbytek másla a pekáček přikryjeme (pokud ho máme bez pokličky, tak můžeme ho zakrýt například alobalem). Rybu vložíme do trouby a pečeme necelou půl hodinu. Pak ji odklopíme, posypeme zbylým koprem a dopékáme ještě deset minut. Vyndáme z trouby, necháme chvilku vydýchat a můžeme servírovat.

Podáváme s vařeným a nebo opečeným bramborem. Vhodná je i kaše, ale losos je dost tučná ryba, a kaše také nepatří k nejdietnějším jídlům. Zajímavou přílohou k pečenému lososovi může být i lehký zeleninový salát.