Rychlé polské fazole

Polské fazole s pečivem

Suroviny

3 konzervy naložených fazolí, 1 konzerva loupaných krájených rajčat, 3 klobásy, 3 stroužky česneku, kousek uzené slaniny nebo tučnějšího uzeného bůčku, 1 cibule, pepř, sůl, majoránka, špetka pálivé papriky

Recept

Slaninu nebo bůček nakrájíme na malé kousíčky a necháme pomalu rozpouštět. Cibulku nasekáme a přidáme do rozpáleného omastku. Smažíme dokud nezačne chytat nazlátlou barvu. Pak přidáme na kousíčky nakrájené klobásy (podélně rozřízneme na polovic, pak ještě jednou a nakonec pokrájíme na kostičky) a vše spolu chvíli smažíme. Přilijeme konzervu loupaných rajčat a půl skleničky vody. Ochutíme špetkou pálivé papriky a čerstvě nadrceným pepřem. Prolisujeme česnek. Vše spolu přibližně patnáct minut na menším plameni dusíme. Pak přidáme všechny fazole, ochutíme lžící majoránky, promícháme, podle potřeby přisolíme a necháme jen přejít varem. Polské fazole podáváme s pečivem.

Chuť tohoto jídla nejvíc záleží na dvou faktorech. Jsou to klobásy a použité fazole. Ověřená kombinace je jedna pikantní suchá typu čabajka nebo langolt a k ní dvě měkčí jako například retro papriková. Ale tady se fantazii meze nekladou. Podobné je to s fazolemi. Do vyfocených šly dvě konzervy červených ve slaném nálevu (ten stojí za to trochu odlít) a jedna s bílými v rajčatovém (tu můžeme dát celou). Ale výborné jsou i jen ve slaném nálevu nebo jen v rajčatovém. Samozřejmě polské fazole si můžeme udělat i z normálních sušených fazolek, jen už nebudou rychlé, ty je potřeba den předem namočit a pak také před přidáním ke klobáse s cibulí a rajčaty do měkka uvařit.