Krevety na grilu

Čerstvé krevety na grilu podávané se salátem a opečenou bagetkou

Suroviny

1 kilogram očištěných větších krevet (ty koktejlové nejsou moc vhodné), zelená petrželka, olivový olej, rajský protlak, citron,2 chilli papričky, stroužek česneku, celý pepř, sůl

Recept

Zelenou petrželku nasekáme (budeme potřebovat tak půlku menší misky). Z chilli papriček vyndáme semínka a pokrájíme je na malé kousíčky. V nouzi lze papričky nahradit trochou kajenského pepře. Citron vymačkáme. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo nakrájíme na drobné kostky. Připravené suroviny, osolíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem a promícháme spolu se třemi lžícemi rajského protlaku a skleničkou olivového oleje. Krevety dáme do skleněné misky, zalijeme nachystanou marinádou, přikryjeme a odložíme do chladu na dvě hodiny.

Rozpálíme si grilovací tál a potřeme ho olejem (pokud ho nemáme, můžeme krevety zabalit do alobalu a péci je v něm). Pečeme je na grilu dvě až tři minuty z každé strany a rovnou podáváme. Podáváme je s opečenou česnekovou bagetkou (nachystáme ji velmi snadno na grilu během přípravy krevet a nakonec potřeme máslem promíchaným s prolisovaným česnekem) a lehkým salátem.

info: pokud máme krevety neloupané, tak jim nejdřív otrhneme hlavu, potom v trsech odlámeme nohy, od hlavy jemně sloupneme krunýř a odtrhneme ocásek (někdo ho nechává pro ozdobu). Očištěné maso nařízneme na hřbetě a vytáhneme střívko schovávající se pod povrchem.