Nádivka se špenátem

Suroviny
 1/2 kg uzené krkovičky, 3/4 tukové veky, špenát bonduelle listový – cca pět zmrzlých kuliček (lze obměňovat), muškátový oříšek, sůl, pepř, 3 vejce, 2 stroužky česneku, špek, strouhanka, mléko
Nádivka nejen na velikonoce s uzeným masem a špenátem

Recept
 Špenát necháme rozmrznout. Můžeme to dělat pomalu, například přes noc a nebo ho podlijeme troškou vody a na malém plaménku necháme povolit. Krkovičku nakrájíme na drobné kostičky. Veku nakrájíme na kostky, dáme do pořádné mísy a prolijeme mlékem – neměla by plavat, ale všechny kostky by měly být provlhčené. Kdybychom dali tekutiny moc, tak by nás to donutilo nastavovat nádivku strouhankou a to není to pravé ořechové. K vece přidáme vejce, špenát, nakrájenou krkovičku a okořeníme utřeným česnekem, muškátovým oříškem a pepřem. Případně můžeme ji ještě trošku osolit, ale na to pozor, uzené je většinou slané dost na celý pokrm. I když samozřejmě to závisí na našem řezníkovi, jak ty svoje lahůdky vyrábí.
Nyní už jen hmotu na nádivku pořádně propracujeme a rozmícháme, v téhle fázi případně přidáme krapítek strouhanky, pokud jsme to přepískli s mlékem, ale převážně to není nutné. Pekáček vymažeme špekem, dno poklademe několika na tenko nakrájenými plátky této uzené lahůdky. Vložíme nádivku a na povrchu poklademe dalších pár plátků špeku. Dáme do trouby rozpálené na cca 180 stupňů a pečeme přibližně čtyřicet minut – vyndáváme podle toho, jak nám začíná hnědnout – pozor, křupavá kůrčička může být fajn, ale přesušená nádivka pod ní už moc ne.
No a jak je každému asi jasné, když je to nádivka, tak jí můžeme nacpat do nějakého masa. Například do bůčkové kapsy, ale i též do krocana či kuřete a pak upéci. Dobrou chuť.