Špagety s brokolicí

Lehké špagety s vařenou brokolicíSuroviny

250 gramů semolinových špaget, 1 malá brokolice (cca 250 gramů), 2 střední stroužky českého česneku, sůl, panenský olivový olej

Recept

Do širokého hrnce si dáme vařit vodu. V mezičase rozebereme brokolici na co nejmenší růžičky, zbylý košťál můžeme po oloupání zbaštit syrový a nebo nechat na příště do polévky (většinou se u nás prodávají půlkilové brokolice, takže máte tip, co vařit příště). Taky si oloupeme česnek a ti pečlivější ho mohou rovnou utřít, lenochodi si nachystají vymačkávač. Vařící vodu pořádně osolíme hrstí soli, přidáme špagety a po čtyřech minutách vložíme ještě brokolici. Na sporáku vedle si rozehřejeme olivový olej, vložíme do něj utřený česnek (nebo vymačkáme) a odstavíme na chvíli z ohně.

Když jsou těstoviny podle naší chuti (je to zhruba čtyři až pět minut po vložení špaget), odebereme si trochu vody z hrnce kde se vařily, slijeme je, pánev s olejem vrátíme na sporák a špagety i s brokolicí do ní vyklopíme. Trošku podlijeme odebranou tekutinou, pořádně promícháme a hned podáváme. Jíme jen tak, případně je lze posypat parmezánem, v Česku asi Eidamem a ti zvrhlejší mohou klíďo přimíchat kečup (ale je to opravdu hodně divné).