Špagety pomodoro – upravený Pohlreich

Špagedy pomodoro - mírně modifikovaný Pohlreich

Suroviny

250 gramů semolinových špaget, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 kostka natura bujónu, 3 stroužky česneku, bazalka, pepř, sůl, máslo, olivový olej

Recept

Špagety pomodoro patří v naší domácnosti mezi oblíbenější jídla. Objevil je pro nás Zdenda Pohlreich a v sezóně se pravidelně objevují na našem stole. To slovo v sezóně je důležité, protože tu správnou chuť jim dodá chutné čerstvé rajčátko, které poznalo skutečnou půdu a letní sluneční paprsky a ne jen nějaký roztok ve skleníku bez ohledu na roční období. No ale v dubnu stále sezóna není a co dělat, když rodina zavelí, ty pomodoro musíme zase zkusit. Po ochutnání rajčat nabízených nyní v obchodech jsem řekl, že z tohodle svinstva fakt vařit nemůžu, takže co dělat. Koupil jsem plechovku kvalitních loupaných (a protože pravý vývar bohužel doma namražený nebyl, tak i bio kostku) a hurá do toho.

V hrnečku jsem povařil kostičku bujónu v půl litru vody. Nastavil jsem i vodu na špagety (posledně jsme se rodinně zamilovali do semolinových – nelepí, opravdu nelepí a jsou velmi chutné). Na hlubší pánvi jsem rozehřál olivový olej, vymačkal do něj tři stroužky česneku a ihned přilil celou konzervu loupaných rajčat. Po přilití tak čtvrtiny bujónu jsem to řádně prosypal bazalkou, okořenil nadrceným pepřem a nechal to redukovat, protože nálevu bylo jak na můj vkus krapet hodně. Vařící vodu v hrnci jsem pořádně osolil (hrstkou a ne špetičkami), nasypal špagety a přibližně osm minut je povařil, následně slil, vyklopil k rajčatům, podlil znovu troškou vývaru, promíchal s řádným plátkem másla a hurá na stůl. No a tam už stačilo jen posypat parmezánem (kdo chce Eidam ať tam dá houby nebo jinou Goudu) a pustit se do toho.

Finální verdikt? No pravé špagety pomodoro to bohužel opravdu nejsou, ale špatné to nebylo.