Rychlá fazolová polévka

Suroviny: 2 konzervy fazolí (vybrány chilli a baked), 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 kelímek zakysané smetany, mouka, nové koření, bobkový list, celý pepř, mletá paprika, sůl, bylinková sůl, majoránka, libeček, olej
Miska s fazolovou polívčičkou
Recept: Asi to všichni znáte, chodí za vámi nějaké jídlo, ale vyžaduje více času a vy se k tomu stále nemůžete dokopat. Něco podobného potkalo i mne. Fazolová polévka patří k nejoblíbenějším jídlům v naší rodině, ale většinou tak nějak opomeneme namočit fazole den dopředu a bez ní to opravdu není ono (odrazuji pokusy s papiňákem, fazole je sice měkká, ale zároveň dost hnusná). No a jednou, když mě tak přepadly chutě, všiml jsem si, že ve spíži stále straší rezervní fazole v konzervě na nějakou rychlou kocovinovou dobrotu. Tak jsem si řekl, proč neudělat malý pokus a nezkusit fazolačku lehce ošizeně.
Vzal jsem cibuli, oloupal, nasekal a orestoval na rozpáleném oleji. Pak jsem ji zaprášil moukou, opražil, zasypal sladkou paprikou a za stálého míchání postupně zalil vařící vodou. Pak stačilo přidat bobkový list, nové koření, celý pepř, osolit bylinkovou solí, přiklopit a nechat pod pokličkou vařit přibližně dvacet pět minut. Po uplynutí této doby jsem odebral trochu horkého základu do půllitru, pořádně k polévce přisypal majoránku i libeček a přihodil oloupaný a vymačkaný česbnek. V odebrané tekutině jsem rozmíchal zakysanou smetanu, vrátil ji do polévky a nechal probublat. Nakonec stačilo jen otevřít obě konzervy fazolí, vyklopit je i s lákem do hrnce, vše nechat zas probublat, dochutit solí a nadrceným pepřem a voila … fazolová polévka byla hotova. Výsledek byl naprosto v pořádku, jedinou vadou byly trochu měkčí luštěniny než je člověk zvyklý.
Na talíři doporučuji přimíchat ještě trochu zakysané smetany a přikusovat k ní dobrou topinku potřenou česnekem.