Žampionový krém se smetanou

Polévka žampionový krém s krutony

Suroviny

800 gramů žampionů, 2 brambory, 1 menší cibule, máslo, sůl, celý pepř, zeleninový vývar (případně může být kostka bujónu), smetana na vaření

Recept

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a také nakrájíme. Žampiony nasekáme. Smetanu vyndáme z lednice. Opatrně si rozpustíme máslo (ideální je ghí, neboli přepuštěné, které se nezačne přepalovat). Zesklovatíme na něm cibulku. Následně přidáme žampiony, opepříme je čerstvě nadrceným pepřem a pět až deset minut za občasného promíchání dusíme. Vložíme brambory a vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pokud ho nemáme, budoucí žampionový krém zalijeme vodou a přidáme kostku bujonu. Uvedeme do varu, stáhneme a necháme probublávat přibližně třicet minut. Všechno rozmixujeme, ochutnáme a podle potřeb ještě dochutíme solí nebo pepřem. Zvýšíme plamen, přidáme smetanu a necháme tak zvaně překulit, čili jen projít varem. Žampionový krém zjemněný smetanou podáváme s osmaženými krutony z pečiva (chutné jsou jak z tmavého tak ze světlého).

info: pozor při ohřívání druhý den, polévka je dost hustá. Musíme ji pořádně rozmíchat, aby se nám nezačala chytat. Ve veganské verzi lze bez problémů nahradit klasickou smetanu smetanou sojovou, mandlovou nebo ovesnou. Krém je s nimi také výtečný.